• +387 36 334-255
  • zavod.zaskolstvo.mostar@skole.sum.ba
  • Ulica kralja Zvonimira 14, 88000 Mostar
Novosti
Prof. dr. sc. Judith Pace sa Sveučilišta San Francisco održala predavanje o važnosti poticanja rasprave u nastavi

Prof. dr. sc. Judith Pace sa Sveučilišta San Francisco održala predavanje o važnosti poticanja rasprave u nastavi

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Judith Pace sa Sveučilišta San Francisco održala je predavanje na temu “Discussing Controversial Issues in the Classroom”.

Prof. Pace je kazala kako je potaknula mlade, ali i iskusne nastavnike da pokrenu raspravu u učionici jer je to vrlo važan pedagoški pristup koji se ne koristi često. „Važno je govoriti o kontroverznim temama, jer postoji toliko tema do kojih je mladim ljudima stvarno stalo. To vidim kao sredstvo za poučavanje studenata i stvaranje promjena u društvu.“

Istaknula je kako je društvo danas toliko podijeljeno i da je nužno potaknuti mlade kako razgovarati jedni s drugima, kako slušati, kako razmišljati o različitim perspektivama, kako razmišljati kritički i donositi vlastite zaključke kako bi stvorili mirnije, harmoničnije i produktivnije društvo.

„Nastavljam s poslom, koji sam prethodno radila u Sjevernoj Irskoj, Srednjem zapadu SAD-a i Engleskoj, a sada ga donosim u Bosnu i Hercegovinu i radim sa svojom kolegicom prof. dr. Larisom Kasumagić na Univerzitetu u Sarajevu. Ideja je integrirati dio mog rada o kontroverznim temama u nastavu, zajedno planirati i predavati, a zatim napraviti istraživanje o tome što su naši studenti naučili“, kazala je prof. Pace.

Judith Pace je profesorica obrazovanja nastavnika na Sveučilištu San Francisco. Ispituje nastavu u učionici i nastavni plan i program te njihov odnos prema različitosti, demokraciji i sociopolitičkom kontekstu. Dobitnica je nagrade Fulbright Global Scholar za 2023.-2024. za poučavanje i provođenje istraživanja na sveučilišnim programima obrazovanja nastavnika u Bosni i Hercegovini i Južnoj Africi.

Predavanje je dio ciklusa predavanja koji se održavaju na Filozofskom fakultetu pod nazivom Mostarski filološki susreti.

Predavanju  je bila nazočna i Marija Ćavar, stručna savjetnica za engleski jezik u Zavodu za školstvo Mostar. 

Izvor: https://ff.sum.ba