• +387 36 334-255
  • zavod.zaskolstvo.mostar@skole.sum.ba
  • Ulica kralja Zvonimira 14, 88000 Mostar
Novosti
Projekt „Stazama predaka“

Projekt „Stazama predaka“

Započela je realizacija projekta „Stazama predaka“, nastalog u suradnji „Instituta za razvoj mladih Kult“, koji je ujedno financijski pokrovitelj, savjetnice za povijest u Zavodu za školstvo Mostar, Danijelom Tomičić,  HPD Prenja 1933 i Srednje škole likovnih umjetnosti  Gabrijela Jurkića Mostar.  

Projekt se temelji na jedinstvenom problemu u svijetu koji se oslikava i u našoj zajednici,  a tiče se narušenog mentalnog zdravlja mladih naročito poslije pandemije COVID-a. Mladi sve rjeđe borave u prirodi, sve su više tjelesno i fizički pasivni te sve više vremena provode na društvenim mrežama. Jedan od ciljeva projekta je poticanje na češći boravak u prirodnom okruženju.

Aktivnosti realizirane projektom uključivat će radionice o važnosti mentalnog zdravlja i tjelesne aktivnosti, upoznavanje s okolnim stazama i putevima na brda Hum i Planinicu, osnovama planinarenja i sigurnosti na stazama kroz obuke licenciranih planinarskih vodiča. Inovacija je rad na umjetničkim instalacijama i rotirajućem panoramskom okviru na brdu Hum iznad Mostara. Dobrobit proisteklu iz projekta imat će i građani Mostara, ali i turisti koji posjećuju naš grad, jer će imati i priliku   upoznati se s edukativnom stazom kroz svojevrsna umjetnička djela učenika s prikazima kulturno-povijesne i prirodne baštine Mostara. Ista ujedno ostaje u trajnom vlasništvu grada kao individualni pečat učenika. Projekt obuhvaća važnost jačanja mentalnog zdravlja učenika, povezanost s prirodom, istraživački rad, razvoj turističkog potencijala te kulturnu osviještenost.

Uz podršku: https://mladi.org/