• +387 36 334-255
  • zavod.zaskolstvo.mostar@skole.sum.ba
  • Ulica kralja Zvonimira 14, 88000 Mostar
Novosti
Obuka iz oblasti poduzetništva za nastavnike građevinske, strojarske i elektrotehničke skupine predmeta

Obuka iz oblasti poduzetništva za nastavnike građevinske, strojarske i elektrotehničke skupine predmeta

U okviru projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGGII)“, kojeg financira Vlada Kraljevine Norveške, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH), 22. i 23. lipnja 2023. godine organiziran je trening iz oblasti poduzetništva za nastavnike strojarske, građevinske i elektrotehničke skupine predmeta. Na inicijativu UNDP-a, Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a i po prijedlogu Zavoda za školstvo Mostar u školskoj 2023./2024. i 2024./2025. godini, uvest će se Eksperimentalni programi strukovnih nastavnih predmeta (izrada unikatnog namještaja, praktikum strojarskih tehnologija, CNC tehnologije, obnovljivi izvori energije, elektroenergetska postrojenje i računalstvo). Poduzetničke kompetencije bit će implementirane u zanimanjima dizajner unutrašnje arhitekture-interijera, računalni tehničar-CNC programer, tehničar za elektroenergetiku i tehničar za računalstvo.

Važan segment jačanja kapaciteta srednjih strukovnih škola je uvođenje poduzetničkih kompetencija, odnosno jačanje poduzetničke ključne kompetencije. Nakon završetka srednjeg strukovnog obrazovanja poduzetnička kompetencija ima važnu ulogu u pronalasku posla, inicijativi za posao kao  i u realiziranju poduzetničkih ideje mladih HNŽ-a. Uvođenje poduzetničkih kompetencija u srednje strukovne škole doprinosi razvoju i unapređenju društveno poželjnih osobina kao što su: poduzetnički način razmišljanja, poduzetnički duh i motiviranost, samostalnost, poznavanje osnovnih ekonomskih kategorija, sposobnost identificiranja i pronalaska rješenja za društvene i ekonomske probleme, povećanje stupnja kreativnosti, samopouzdanje, liderstvo, inicijativa, timski rad, odgovornost, komunikativne vještine itd.

Navedene osobine podižu stupanj poduzetničkog ponašanja mladih osiguravajući im bolje materijalne uvjete za život i rad.

Tijekom dvodnevnog treninga nastavnici su sudjelovali u predavanjima i radionicama u realizaciji mr. Armina Avdića.

Predavanjem i radionicama  realizirani su slijedeći ishodi:

  • prepoznavanje poduzetničkog ponašanja, individualnih karakteristika poduzetnika,
  • prepoznavanje različitih društvenih problema,
  • generiranje ideja,
  • upoznavanje s vrstama gospodarskih društava pri osnivanju biznisa,
  • objašnjavanje o važnosti izrade poslovnog plana kao alata za ocjenjivanje ekonomske uspješnosti realizacije poduzetničkih ideja, odnosno društvenih problema,
  •  upoznavanje s izradom poslovnog plana,
  • prepoznavanje važnosti izrade osnovnih financijskih izvješća kojima se vrši ocjena uspješnosti rada poduzetnika i gospodarskog društva u okviru kojeg se realizira poduzetnička ideja, upoznavanje s njihovim sadržajem.