• +387 36 334-255
  • zavod.zaskolstvo.mostar@skole.sum.ba
  • Ulica kralja Zvonimira 14, 88000 Mostar
Novosti
Okrugli stol: “Mir s Bogom, sa samim sobom, sa svojim bližnjima”

Okrugli stol: “Mir s Bogom, sa samim sobom, sa svojim bližnjima”

U subotu, 27. svibnja, u organizaciji Eparhije zaḫumsko-hercegovačke i primorske i SPCO Mostar, održan je okrugli stol na temu „Mir s Bogom, sa samim sobom, sa svojim bližnjima“. Tema mira je multikonfesionalno sagledana iz katoličkog, islamskog i prvavoslavnog aspekta.

Na okruglom stolu predavači su bili Zorica Gojačić, vjeroučiteljica pravoslavnog vjeronauka, Elvedina Kazazić, vjeroučiteljica islamskog vjeronauka i Željko Bušić, stručni savjetnik za katolički vjeronauk u Zavodu za školstvo Mostar, dok je vjeroučiteljica Milja Tupanjanin bila moderatorica susreta.

Nakon pozdravnih riječi vlč. Duško Kojić, prvi se obratio Željko Bušić koji je istaknuo da je naše vrijeme vrijeme nemira i zabrinutosti te da je naše traženje Boga i svetosti često nemirno i tjeskobno, umjesto puno pouzdanja i mira.

Željko je o ovoj temi govorio iz perspektive katoličkih svetaca kroz povijest. Neki od njih su Juan de Bonilla, Franjo Saleški, Francois-Marie-Jacob Lieberman i Padre Pio. Rekli su da je mir koji ljubav ulijeva u vaša srca najizravniji put u vječni život. Bog je Bog mira, uvijek i svugdje treba mirno živjeti. Mir se potiče poniznošću, treba izbjegavati žurbu, a posao treba raditi pažljivo, bez žurbe i brige. Mir je kraljevstvo Isusovo u duši, treba imati pouzdanje u Boga i strpljivost, a ne brinuti se za svoje padove. U miru je savršenstvo i u miru je savršenstvo.

Nakon savjetnika Željka, prisutnima se obratila vjeroučiteljica islamske vjeronauke Elvedina Kazazić. Elvedina je istakla da je u islamu mir s Bogom, sa samim sobom i bližnjima jedan od temelja vjere. Vjernik treba biti u miru i skladu s Bogom, te težiti unutarnjem miru i ravnoteži, kako bi mogao postići mir i skladne odnose s drugima. Prema islamskom učenju, Allah je izvor mira i muslimani se mole i traže utjehu od Allaha. Jedno od 99 Božjih imena u Kuranu je ime “Es-Salam”, što znači “izvor mira”. Kuran i Ḫadisi (riječi proroka Muḫameda) govore o miru na nekoliko desetaka mjesta. Muslimani također vjeruju da je važno održavati dobar odnos prema sebi, njegovati um i dušu kako bi bili spremni suočiti se sa izazovima i iskušenjima u životu. Mir sa samim sobom je prvi korak do istinskog mira. Kada su u pitanju odnosi s drugima, islam se temelji na principima ljubavi, poštovanja, tolerancije i suosjećanja. Muslimani su pozvani na mir sa svojim susjedima, rođacima i susjedima, kako bi mogli graditi skladne odnose sa svima oko sebe.

Posljednja predavačica na okruglom stolu obratila se vjeroučiteljica pravoslavne vjeronauke Zorica Gojačić. Iako u Bibliji mir može značiti odsutnost sukoba ili rata, on ipak predstavlja puno truda i napora za nešto više; izliječiti slomljeno, spojiti razjedinjeno, spojiti slomljeno. Mir znači u svemu prepoznati dostojanstvo Božjeg stvorenja. U Starom zavjetu pojam “šalom” je važan. Ima više značenja i označava mir i blagostanje, harmoniju, savršenstvo, a kao glagol znači dovesti do punine, harmonije. Slijediti Božji zakon donosi mir. Pravedan je onaj koji vrši volju Božju i poštuje Božji zakon. Starozavjetni proroci zahtijevaju da Božji narod mora živjeti u pravednosti. To znači da se mir postiže u suradnji s čovjekom, a ne sam po sebi. Budući da vladari Božjeg naroda nisu bili uzor svom narodu u odanosti savezu s Bogom, niti su mogli donijeti shalom, proroci najavljuju budućeg princa mira. Sve ono o čemu su govorili proroci vodi nas do Krista čije su rođenje anđeli navijestili kao dolazak mira.

Nakon predavanja uslijedila je tematska rasprava i ugodno druženje.