• +387 36 334-255
  • zavod.zaskolstvo.mostar@skole.sum.ba
  • Ulica kralja Zvonimira 14, 88000 Mostar
Novosti
Sastanak koordinatora s predstavnicima Ministarstva i Zavoda

Sastanak koordinatora s predstavnicima Ministarstva i Zavoda

U Zavodu za školstvo Mostar, 14. travnja 2023. godine, održan je sastanak koordinatora i  predstavnika Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, Pedagoškog zavoda Mostar, Zavoda za školstvo Mostar i jedanaest odabranih škola HNŽ-a koje će sudjelovati u međunarodnom istraživanju TIMSS 2023. i ICILS 2023. godine.

Odabrane osnovne škole HNŽ-a, koje nastavni plan i program realiziraju na hrvatskom jeziku, će sudjelovati na međunarodnom istraživanju:  Osnovna škola Petra Bakule Mostar, Osnovna škola Ivana Gundulića Mostar, Osnovna škola Vladimira Pavlovića Čapljina, Osnovna škola Crnići, Osnovna škola Kardinala Stepinca Neum i Osnovna škola Marka Marulića Prozor.

Međunarodno istraživanje će biti održano  tijekom svibnja 2023. godine.

TIMSS istraživanje će izvijestiti o postignućima učenika četvrtih razreda osnovne škole u matematici i prirodnim znanostima, a ICILS o postignućima učenika osmih razreda u prikupljanju i produkciji digitalnih informacija, odnosno razinu informatičke pismenosti i razumijevanja sigurne i primjerene uporabe digitalnih informacija. Navedena istraživanja u BiH provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u suradnji s obrazovnim vlastima u BiH, odgojno-obrazovnim ustanovama uz potporu roditelja i učenika.

Tijekom sastanka detaljno je opisan proces istraživanja TIMSS 2023. i ICILS 2023. kao i uloga školskog koordinatora u tom procesu.

Na kraju sastanka su podijeljene upute koje će koordinator ili razrednik pročitati učenicima odabranih odjela IV. i VIII. razreda na satu razrednika kako bi ih motivirali da pristupe TIMSS I ICILS istraživanju.