• +387 36 334-255
  • zavod.zaskolstvo.mostar@skole.sum.ba
  • Ulica kralja Zvonimira 14, 88000 Mostar
Novosti
Stručno usavršavanje učitelja i nastavnika biologije, kemije i prehrambene tehnologije

Stručno usavršavanje učitelja i nastavnika biologije, kemije i prehrambene tehnologije

Stručno usavršavanje učitelja i nastavnika biologije, kemije i prehrambene tehnologije održano je 20. i 21. travnja 2022. godine u prostorijama Zavoda za školstvo Mostar. Temu ovog stručnog usavršavanja pod nazivom Praktična upotreba otpada iz prehrambene industrije osmislila je Ljiljana Sivrić, profesorica kemije iz Osnovne škole Bijakovići, a realizirana je u siječnju na stručnom aktivu na kojem je bila nazočna stručna savjetnica Sandra Medić. Zajedničkim dogovorom, tema je korigirana i prilagođena sudionicima seminara, a radionica, koju je pripremila stručna savjetnica, osmišljena je u svrhu povezivanja gradiva ovih predmeta s terenskom nastavom, odnosno posjetom nekoj od tvornica koje se bave proizvodnjom prehrambenih artikala. Tijekom radionice, učitelji i nastavnici su dali izvrsne prijedloge, a simulacijom organizacije i planiranja mogućeg posjeta pokazali koliko su spremni i adekvatno osposobljeni dati prijedlog tvornicama na koji način se može praktično iskoristiti otpad iz prehrambenih tvornica.

Cilj predavanja i radionice je bio prije svega ostvariti suradnju s lokalnom zajednicom, uvrstiti u Godišnji program rada škola ovakve vidove nastave, jer su učenici već odavno ekološki osviješteni. Ono što nedostaje je dobra volja menadžmenta i osnivača škola da podrži ovakve projekte i iznađe financijska sredstva kako bi mlade generacije vidjele kako izgledaju proizvodni pogoni u prehrambenoj industriji, ali i podijelili s vlasnicima tvornica svoje kreativne, održive i prihvatljive prijedloge o korištenju otpada, čime bi se zajedničkim snagama dugoročno sačuvao okoliš.

Ovim putem se zahvaljujemo učiteljici Ljiljani Sivrić za uspješnu suradnju sa stručnom savjetnicom Sandrom Medić, jer nam je ustupila temu i sudjelovala u njenoj prezentaciji za sudionike seminara iz osnovnih škola.