• +387 36 334-255
  • zavod.zaskolstvo.mostar@skole.sum.ba
  • Ulica kralja Zvonimira 14, 88000 Mostar
Novosti
Obilježavanje Dana predškolskog odgoja u HNŽ-a

Obilježavanje Dana predškolskog odgoja u HNŽ-a

U organizaciji predškolskih ustanova HNŽ-a, Zavoda za školstvo Mostar i Pedagoškog zavoda Mostar, 3. lipnja 2023. godine održan je  Dan predškolskog odgoja HNŽ-a. Na plenarnom izlaganju i dvanaest ponuđenih radionica sudjelovala su 253 odgojno-obrazovna djelatnika ustanova za rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Svrha obilježavanja Dana predškolskog odgoja je promocija odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi kao najvažnijeg perioda za razvoj inteligencije, a kako su  odgojno-obrazovni djelatnici ključni sudionici u formiranju mladog čovjeka njihova uloga i značaj treba biti predstavljena društvenoj zajednici. 

Posljednjih godina znanstvenici su ponudili brojne dokaze koji tvrde kako ulaganja u ranom djetinjstvu imaju najveću povrat u odnosu na bilo kakve intervencije ljudskog kapitala, te je  predstavljena i Studija od strane UNICEF -a o ulaganju u djecu od začeća do 6. godine koja je rađena za Bosnu i Hercegovinu. Studije koje se bave ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem naglašavaju važnost provedbe kvalitetnih programa. Stručna savjetnica za predškolski odgoj dr. sc. Marina Zeleničić je istakla kako odgajatelji zajedno sa stručnim timovima i uz pomoć ravnatelja provode kvalitetne odgojno-obrazovne programe te kako se možemo pohvaliti kvalitetnom praksom, pristupom usmjerenim na dijete.

Prenesena je poruka, kako su odgajatelji izborom poziva, jer je posao odgajatelja poziv, preuzeli odgovornost odgoja i obrazovanje djece rane i predškolske dobi te su pitali dužnosnike odgovorne za odgoj i obrazovanje naše djece imaju li njihovu podršku, podršku u donošenju zakona i podzakonskih akata, podršku u financiranju svakog djeteta, podršku u izjednačavanju plaća s odgojno-obrazovnim djelatnicima zaposlenim u sustavu školstva. Pozvali su ih da zajedno uče kako bi sagledali što je to zbilja važno za društvo, ali i pojedinca.

Organizatori su zahvalili ljudima koji su prepoznali značaj ulaganja u rani i predškolski odgoj i obrazovanje te financijski podržali ovaj stručni skup odgojno- obrazovnih djelatnika: Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Nakladi  ALFA d.o.o Mostar, Školskoj nakladi Mostar, Gradovima Mostaru, Stocu, Čapljini, Konjicu, općinama Čitluk, Prozor-Rama, Neum, DV Jablanica i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na ustupanju amfiteatra.