• +387 36 334-255
  • zavod.zaskolstvo.mostar@skole.sum.ba
  • Ulica kralja Zvonimira 14, 88000 Mostar
Novosti
Radionica UNICEF-a u Mostaru: Planiranje aktivnosti za unapređenje inkluzivnog obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji 

Radionica UNICEF-a u Mostaru: Planiranje aktivnosti za unapređenje inkluzivnog obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji 

Suradnici UNICEF BiH u Mostaru su 22. i 23. veljače 2023. godine održali radionicu o planiranju aktivnosti i unapređenju inkluzivnog obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Radionica je pripremljena za stručne savjetnike Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, Pedagoškog zavoda Mostar, Zavoda za školstvo Mostar, škole koje obrazuju učenike s poteškoćama, predstavnike Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, predstavnike Sveučilišta u Mostaru kao i predstavnike pozvanih dječjih vrtića.

Jedna od tema  bila je pristupačnost  asistivne tehnologije, u sklopu koje je predstavljena uloga asistivne tehnologije u radu s učenicima i studentima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama. Asistivna tehnologija ima veliku važnost u osiguranju jednakih obrazovnih mogućnosti što je i cilj projekta UNICEFA koji želi provesti s partnerima u HNŽ-a.

Asistivnom tehnologijom opremit će se 10 odgojno-obrazovne ustanove u HNŽ-a, što će djeci s teškoćama u razvoju olakšati usvajanje znanja i interpretaciju naučenog  s namjerom što boljeg i uspješnijeg uključivanja u društvo. Ujedno, u okviru projekta, omogućit će se obuka u ovoj oblasti za odgojno-obrazovne radnike, koordinatore kao i ravnatelje škola i dječjih vrtića koje su odabrane u pilot projekt.  Obuka će omogućiti razvoj kompetencija  odgojno-obrazovnih radnika, korištenjem novih edukativnih alata te stjecanjem iskustva kroz njihovu primjenu i rezultate.