• +387 36 334-255
  • zavod.zaskolstvo.mostar@skole.sum.ba
  • Ulica kralja Zvonimira 14, 88000 Mostar
Novosti
Stručno usavršavanje na temu medijske pismenosti

Stručno usavršavanje na temu medijske pismenosti

Medijska pismenost i prevencija digitalnog nasilja bile su temama predavanja održanih za učitelje, nastavnike i stručne suradnike HNŽ-a 24., 25. i 26. siječnja 2023. godine u prostorijama Zavoda za školstvo Mostar. Sudionici su razmatrali značenje medija i njihovog utjecaja na ljudsku svijest, analizirali model dolaska znanstvenih informacija u javnost,  kategorizirali društvene mreže i društvene medije, ovisno o tehnologiji, definirali pravila ponašanja na društvenim mrežama, diskutirali o novijim pojmovima (anglicizmi) vezanim uz digitalno nasilje: catfishing, trolling, cyberhondria, happy slapping, cybergrooming, hikikomori, flaming, vamping, fraping .

Predstavljena su im dva nova pojma koja su vrhunac digitalnog kriminala danas među mladima, a to su sexting i sextortion. Zaključno su definirali blaže i teže posljedice, psihološke ili tjelesne naravi preduge izloženosti svemu navedenom.

Edukacije za 61 sudionika je održala Marija Ćavar, prof., stručna savjetnica za engleski jezik, a materijali su dalje disemenirani u svrhu individualnog ili kolektivnog stručnog usavršavanja.