• +387 36 334-255
  • zavod.zaskolstvo.mostar@skole.sum.ba
  • Ulica kralja Zvonimira 14, 88000 Mostar
Novosti
Deseta Međunarodna znanstvena konferencija Identiteti – Kulture – Jezici

Deseta Međunarodna znanstvena konferencija Identiteti – Kulture – Jezici

Savjetnici Zavoda za školstvo Mostar sudjelovali su na X. Međunarodnoj konferenciji  Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koja je ove godine pod nazivom: Identiteti – Kulture – Jezici te o temi: Umjetnost – Umjetna inteligencija – Umjetna stvarnost. Konferencija je okupila više od 100 sudionika iz Estonije, Slovenije, Zagreba, Osijeka, Varaždina, Zadra, Dubrovnika, Sarajeva i Mostara u više panela 3. lipnja 2024. godine. Plenarna izlaganja imali su akademik Drago Štambuk, veleposlanik Republike Hrvatske u Iranu i prof. dr. sc. Predrag Pale s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Akademik Štambuk je autor i cjeloživotni promicatelj Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što o kojoj je govorio i na konferenciji. „Formula spaja hrvatske idiome čajkavske, kajkavske i štokavske te ih ravnopravno tretira. Ujedinjivanjem ovih idioma ujedinjujem i hrvatsko ozemlje, a jezik jest ozemlje. „Velika stvar je što je Zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što postala temelj za zakon o hrvatskom jeziku“, kazao je akademik Štambuk.

Prof. dr. sc. Predrag Pale je kazao kako su suvremene tehnologije prisutne u svakodnevnom životu te da smo svi posljednjih godinu dana izloženi umjetnoj inteligenciji. „Stalno se pitam možemo li predvidjeti društveni utjecaj zato je izuzetno važno da se osim nas koji razvijamo tehnologiju ovim problemom bave i društvene znanosti jer tehnologija bitno utječe na to kako živimo“, kazao je prof. Pale.

Filozofski  fakultet Sveučilišta u Mostaru konferenciju organizira u suradnji s Fakultetom političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta Matej Bel u Banskoj Bistrici, Sveučilištem Sjever u Koprivnici, Doktorskom školom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar – Područnim centrom Osijek i Institutom za migracije i narodnosti u Zagrebu.