• +387 36 334-255
  • zavod.zaskolstvo.mostar@skole.sum.ba
  • Ulica kralja Zvonimira 14, 88000 Mostar
Novosti
Proglašenje prve Škole izvrsnosti u Hercegovini

Proglašenje prve Škole izvrsnosti u Hercegovini

JU Srednja škola Stolac je dobila status Škola izvrsnosti na ceremoniji održanoj 14.11.2023.godine u Stocu, čime je postala prva Škola izvrsnosti u Hercegovačko – neretvanskoj županiji i Hercegovini, a Hercegovina centar izvrsnosti.
U partnerstvu sa JU Srednjom školom Stolac i uz kontinuiranu podršku Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-e, Pedagoškog zavoda Mostar i Zavoda za školstvo Mostar proteklih 10 godina, proveden je veliki broj aktivnosti čija je svrha bila jačanje kapaciteta škole na provođenju jednog od 12 najboljih svjetskih znanstveno utemeljenih obrazovnih programa prevencije nasilja i promocije zdravih stilova života među mladim ljudima „Program Y“.
JU Srednja škola Stolac je dobila status Škola izvrsnosti nakon ojačanih kapaciteta koji su podrazumijevali obuke nastavnog osoblja, jačanje kapaciteta učenika, provođenje istraživanja i jačanje psihosocijalnih kompetencija učenika na osnovu metodologije Program Y. Tijekom procesa jačanja kapaciteta, educirano je nastavno osoblje i provedeno preko 100 radionica na kojima je sudjelovalo oko 120 učenika, a čak 30 učenika su i sami postali aktivisti-vršnjački edukatori.
Jačanje kapaciteta škole te postizanja statusa Škole izvrsnosti je omogućeno zahvaljujući projektu “Inicijativa mladića: Promoviranje zdravijih životnih stilova i smanjenje interpersonalnog nasilja među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa III”, koji je podržan od strane Vlade Švicarske i CARE Njemačka a provode ga Youth Power Mostar  i CARE International Balkans.