• +387 36 334-255
  • zavod.zaskolstvo.mostar@skole.sum.ba
  • Ulica kralja Zvonimira 14, 88000 Mostar
Novosti
Savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske održali obuku

Savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske održali obuku

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, 25. i 26. studenoga 2022. godine održana su predavanja i radionice u šest sesija, koje su proveli viši savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje. Dvodnevne obuke su bile namijenjene učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola koje NPP realiziraju na hrvatskom jeziku u pet županija Federacije BiH, a koje od 2021. godine rade na izradi predmetnih kurikula koji su pretpostavka reformskim procesima. Edukaciji je pristupilo 89 polaznika – budućih trenera. Nositelj obuke je Agencija za odgoj i obrazovanje, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U ime domaćina nazočili su i dali podršku nastavnicima i učiteljima te popratili organizaciju edukacija Mario Mikulić, pomoćnik ministrice Ružice Mikulić iz Zapadnohercegovačke županije te Željko Ćorić, ravnatelj Zavoda za školstvo Mostar i djelatnici Zavoda za odgoj i obrazovanje u Širokom Brijegu.

Nastavnicima i učiteljima uvodno se obratila ravnateljica Agencije dr. sc. Dubravka Brezak Stamać koja je predstavila dvanaest viših savjetnika i vanjsku suradnicu profesoricu savjetnicu. Savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje  surađivali su  u provedbi i pružanju podrške školama u Republici Hrvatskoj u kurikularnoj  reformi „Škola za život.“ Bili su aktivni suradnici u radnim skupinama za izradu predmetnih kurikula, koordinirali su u izradi materijala za nastavu na daljinu tijekom 2020. – 2022., godine,  provodili obuke učitelja i nastavnika za predmetne kurikule, pratili i nadzirali kvalitetu rada škola u Republici Hrvatskoj. Viši savjetnici su i članovi radnih skupina za izradu nacrta ispita i ispitnih kataloga za državnu maturu.

Nakon uvodnih obraćanja sudionici i voditelji obuke upućeni su u svoje radne skupine.

Radnu skupinu Razredna nastava vodila je mr. nastave i organizacije rada škole Đurđa Kulušić, pomoćnica ravnateljice; radnu skupinu Hrvatski jezik vodila je dr. sc. Marijana Češi; radnu skupinu Matematika vodio je Ratko Višak, prof.; radnu skupinu Strani jezik vodila je Izabela Potnar Mijić, prof.; radnu skupinu Povijest vodio je Timur Križak, prof.; radnu skupinu Geografija vodila je Sonja Burčar, prof.; radnu skupinu Fizika vodila je dr. sc.Verica Jovanovski; radnu skupinu Kemija vodila je mag. ing. cheming. Mia Ožić; radnu skupinu Priroda i Biologija vodila je Marina Ništ, prof.; radnu skupinu Tjelesna i zdravstvena kultura vodila je Margita Lukas, prof.; radnu skupinu Likovna kultura/umjetnost vodila je Zvjezdana Prohaska, prof.; radnu skupinu Glazbena kultura/umjetnost vodio je Marko Majstorović, prof.; a radnu skupinu Sociologija i Politika i gospodarstvo vodila je Andreja Burić, prof.

Tijekom obuke naglasak je bio na planiranju nastavnoga procesa, odnosno ishoda aktivnosti, kao i vrednovanju ostvarenosti odgojno-obrazovnih ishoda. Svi sudionici i voditelji radnih skupina aktivno su radili i dijelili iskustva iz vlastite prakse te time pokušali olakšati prijelaz na nove načine izvođenja nastavnoga procesa.

Treći i četvrti ciklus  obuke održat će se u ožujku i svibnju 2023. godine u školama u Republici Hrvatskoj kako bi nastavnici i učitelji koji realiziraju NPP na hrvatskom jeziku iz Federacije BiH pratili suvremene pristupe učenju i poučavanju, izradu digitalnih nastavnih materijala kao i vrednovanje učenika u neposrednom razrednom okruženju.

Izvor fotografija: http://zavod-zzoo.com/